loading

Φροντίστε σωστά το τζάκι σας και απολαύστε τη ζεστασιά του ολόκληρο το χειμώνα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το τζάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας ανθρώπων.

Στην αρχαία Ελλάδα η “εστία”, ένα μικρός βωμός στο κέντρο του σπιτιού αποτελούσε κυρίαρχο πολιτισμικό στοιχείο. Αφιερωμένος στη θεά Εστία, ο βωμός αυτός χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα και ως μέσο θέρμανσης, ενώ χάριζε φως στο χώρο.

Στη νεότερη Ελλάδα το τζάκι διατήρησε το ρόλο του σε πολλά σπίτια, ιδίως σε χωριά, όπου οι οικογένειες μαγείρευαν και ζεσταίνονταν γύρω από τη φωτιά του. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται τεράστια εξέλιξη στην κατασκευή και τη λειτουργικότητα των τζακιών. Η χρήση τους όμως σήμερα αν και πρωταρχικά αφορά τη θέρμανση, συνδέεται με την αισθητική, αλλά και τα συναισθήματα που δημιουργεί. Το τζάκι σε ένα χώρο προσθέτει κύρος, στυλ και αναδύει συναισθήματα όπως η νοσταλγία και η θαλπωρή. Ζεσταίνει το χώρο κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο εκ μέρους μας να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε το χώρο που μας προσφέρει όλα αυτά. Και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε αυτό. Αναλαμβάνουμε τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τις επισκευές που χρειάζεται το τζάκι σας με υπευθυνότητα και συνέπεια. Πιο συγκεκριμένα αναλαμβάνουμε:

Χρησιμοποιούμε τελευταίου τύπου τεχνικές και εξειδικευμένα εργαλεία, αποφεύγοντας τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του χώρου σας καθαρού κατά τον καθαρισμό του τζακιού, περικλείοντας το τζάκι με ειδική επιφάνεια, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές σκόνης και υπολειμμάτων. 

Συχνά ο κόσμος αγνοεί τη σημασία της συντήρησης του τζακιού και της καμινάδας, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος της κατάστασης του τζακιού και η συντήρησή του κάθε 1 ή 2 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε. Ιδανική περίοδος για τον καθαρισμό του τζακιού είναι μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου. 

 Η παράλειψη καθαρισμού του τζακιού και της καμινάδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και κινδύνους. Με την καύση των ξύλων παράγονται κάπνα, ρητίνη και πίσσα, τα οποία σχηματίζουν ένα ίζημα στα τοιχώματα της εστίας και της καμινάδας. Το ίζημα αυτό ή κρεοζώτο όσο παραμένει στην καμινάδα αυξάνει το κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς στην καμινάδα, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Επιπλέον μια καμινάδα κλειστή από την κάπνα προκαλεί πολλά προβλήματα, δε βοηθά στην έξοδο του καπνού με αποτέλεσμα συχνά ο καπνός να εγκλωβίζεται και να εισχωρεί στο χώρο του σπιτιού. 

Κάποιοι παράγοντες που δυσχεραίνουν την κατάσταση και συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος είναι η χρήση ακατάλληλης ξυλείας κατά την καύση, η συχνή χρήση του τζακιού για ψήσιμο φαγητού, λόγω του λίπους που λιώνει και συγκεντρώνεται στα τοιχώματα, η σιγανή και χαμηλή καύση, τυχόν κατασκευαστικά λάθη στο τζάκι, αλλά και γωνίες ή ανωμαλίες στο τζάκι και την καμινάδα, που εμποδίζουν τη ροή του καπνού. Ιδιαίτερα η επιλογή της ξυλείας για χρήση στο τζάκι είναι πολύ σημαντική και ένα παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε. 

Έτσι προτιμάμε ξύλα όπως: δρυς, οξιά, ελιά και όχι ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα, ενώ δεν θα πρέπει να πετάμε σκουπίδια στο τζάκι και ιδιαίτερα πλαστικά.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη σημασία του καθαρισμού και της τακτικής συντήρησης της εστίας και της καμινάδας του τζακιού, ώστε να αποφύγουμε κινδύνους και προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν σε αντίθετη περίπτωση. Φροντίζοντας για τη συντήρηση του τζακιού μας διασφαλίζουμε την ασφαλή και αποδοτικότερη λειτουργία του. Μια καθαρή εστία παρέχει καλύτερη καύση των ξύλων και απορρόφηση του καπνού, ενώ η καθαριότητα της καμινάδας συμβάλλει στην ομαλή διέξοδο του καπνού. Τέλος με την τακτική φροντίδα του τζακιού εξασφαλίζεται η εξάλειψη των οσμών και του μαυρίσματος των τοίχων και φυσικά η περίπτωση ανάφλεξης της καμινάδας.

Με επαγγελματισμό και συνέπεια, εξασφαλίζοντας την καθαριότητα του χώρου σας, αναλαμβάνουμε σαν επιχείρηση τον καθαρισμό της καμινάδας, του θόλου και της εστίας του χώρου σας σε Συμβατικά και Ενεργειακά τζάκια ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων στην Αθήνα και την Αττική. Για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για να σας βοηθήσουμε.